Ketvirtadienis, 25.04.2024, 09:53
Sveikinu Jus Гость | RSS

ŠVIESOS KELIU

Pagrindinis » 2011 » Balandis » 28 » Cukrus ir Kava - nuodai ir narkotikai
21:39
Cukrus ir Kava - nuodai ir narkotikai

Pagal naujausius tyrimus cukrus yra narkotikas ir cukraus priklausomybės yra sunkiau atsikratyti negu kokaino ir tai yra moksliniais tyrimas įrodytas faktas. Pelėms buvo leista rinktis cukrų kokainą ar vandenį ir visos pelės rinkdavosi cukrų. Net ir tos pelės, kurios ankščiau turėjo  priklausomybę nuo kokaino, labai greitai ‘persijungė’ į cukrų.

Žinant keik žmonių šiandiena vartoja cukrų reiškia, kad visi šie žmonės yra narkomanai.Jūs turbūt paklausite, jei cukrus yra narkotinė medžiaga tai kodėl jis yra legalus. Atsakymas labai paprastas - maisto pramonės magnatai ir lobistai nenori to girdėti, nes cukraus pramonė yra milijardinis biznis. Jei norite peržiūrėkite šiuos video, bet jie yra anglų kalba.


Kaip sužinoti ar tu turi cukraus priklausomybę.

Šie simptomai gali parodyti, kad jūs turite cukraus priklausomybę:

·         Niekaip negalit numesti svorio, net jei  pastoviai sportuojate

·         Jaučiatės liūdnas (depresija)

·         Blogai miegate

·         Dažnai jaučiatės pavargęs ir lietargiškas

·         Aukštas kraujo spaudimas

·         Nuolat norite ko nors saldaus

·         Padidėjęs blogas cholesterolis (LDL)

Vidutinis vartotojas kartais net nežino, kad jis vartoja labai daug cukraus. Jis yra dedamas į labai daug produktų, ypatingai pusiau paruoštus ar pagamintus parduotuvėse. Maisto kompanijos moka labai gražiai tai nuslėpti pateikdami įvairias jo formas, kaip fruktozės sirupas, ir kt. Todėl visada skaityk ir analizuok etiketes ir ingredientus: kiek cukraus yra 100 gramų. Taip pat cukrus gali būtį pateiktas kaip fruktozė, gliukozė, sacharozė ir kt.

Cukrus Koloje

Labai daug cukraus yra suvartojama geriant ‘colas’ ir kitus putojančius gėrimus). 0,5l Coca-colos buteliuke yra apie 10 arbatinių šaukštelių cukraus.
Todėl nustok save nuodijęs ir pradėk gerti vandenį. Beje dietinė Cola yra dar blogiau, nes ji pasaldinta dirbtiniais saldikliais kurie sukelia vėžį ir kitas ligas. Taip pat labai daug cukraus yra alkoholiniuose gėrimuose.

Cukrus slopina imuninę sistemą

Du arbatiniai šaukšteliai cukraus bent dviem valandom 50% prislopina imuninę sistemą ir taip atverią kelią infekcinėms ligoms. Žinant, kad dauguma žmonių pastoviai naudoja cukrų – reiškia kad jų imuninė sistema yra prislopinta visą dieną ir nenuostabu, kad jie pasigauna infekcines ligas, tokias kaip sloga, gripas ir kt.

Cukraus žala

Cukrus sutrikdo mineralų balansą, ypatingai ‘ištraukia’ iš kaulų kalcį, kuris per ilgesnį laiką veda į osteoporozę (sumažėjęs kaulų tankis, dėl to jie lengvai lūžta). Perteklinis cukraus vartojimas ‘padaro organizmą rūgštu’, taip, Jus perskaitėte teisingai. Nors cukraus skonis yra saldus, patekęs į organizmą jis rūgština – pakeičia rūgščių ir šarmų pusiausvirą (‘ph’).

Cukrus skatina blogojo cholesterolio (LDL) gamybą ir sumažina gerąjį cholesterolį (HDL).

Aukštas gliukozės kiekis kraujyje ir fermentacija labai skatina vežinių ląstelių dauginimąsi, todėl jei jums diagnozuotas vėžys iškart nustokit vartoje cukrų. Plačiau apie vėžį ir natūralų gydymą ateityje.

Perteklinis cukraus vartojimas sumažina insulino jautrumą, kuris veda į antro tipo debetą. Debetas jau yra vadinamas 21 amžiaus maru.

Cukrus veda į ankstyvą senėjimą ir susiraukšlėjusią odą. Man juokinga, kai matau moteris tepant ant veido ir kitų kūno dalių brangius kremus ir po to šlamščia saldumynus. Beje kremai ir kiti kūno priežiūros produktai yra toksiški ir pavojingi sveikatai, bet plačiau apie tai ateityje.

Cukraus vartojimas sukelia autoimunines ligas, tokias kaip artritas, astma, išsėtinė sklerozė ir kt.

Cukrus sukelia širdies ir kraujagyslių ligas, nes jis nusėda ant kraujagyslių sienelių. Cukrus net gali pakeisti jūsų DNR struktūrą. Cukrus gali sukelti kataraktas ir kitas regėjimo problemas. Cukraus vartojimas gali sukelti Alzheimerio ligą, depresiją ir dar daug kitų ligų. Cukraus vartojimas veda į hormonų disbalansą. Cukrus sukelia dantų ėduonį

Jei iš cukraus gautos kalorijos yra nesudeginamos atliekant fizinę veiklą, tai jas organizmas paverčia į riebalus, kurie atsiranda ant jūsų pilvo, šlaunų ar kitų kūno vietų. Tai veda į viršsvorį ir nutukimą. Cukrus sukelia įvairias maisto alergijas ir silpnina imuninę sistemą.

Cukrus cukrui nelygus

Ne visas cukrus yra vienodas. Dauguma vaisių turi nemažai cukraus, bet jis nedaro jokios žalos. Nes vaisiai turi skaidulų, kurios sulėtiną cukraus įsisavinimą ir duoda mums taip reikalingos energijos. Taip pat vaisiai turi enzimų, kurie padeda suvirškinti ir įsisavinti. Tačiau nevertėtų piktnaudžiauti džiovintais vaisiais, nes jie turi daug didesnį cukraus kiekį ir nebeturi enzimų.

Kuo pakeisti cukrų

Geriausia cukraus iš viso nevartoti, bet jei negalite jo atsisakyti, ji galite pakeisti medumi, kuris yra gana geras ir naudingas produktas, tik nereikia juo piktnaudžiauti.

Taip pat cukrų galima pakeisti agavos ar klevo sirupu, stevia. Bet aš nežinau ar Lietuvoje galima gauti šių produktų, o jei ir galima, tai kokybė gali būti abejotina, todėl geriausia cukrų keisti natūraliu lietuvišku medumi. Beje agava ir stevia nepakelia cukraus kiekio kraujyje, ir todėl tinka diabetikams 

 

Daug žmonių geria kavą norėdami gauti daugiau energijos ar prabusti, net neįtardami, kad jie taip nuodija save. Dauguma yra priklausomi nuo kavos, arba, kitaip tariant, legalūs narkomanai.

 

Mokslininkas S. Cherniske 10 metų tyrė kavos ir kofeino poveikį žmogaus organizmui ir atrado šokiruojančius rezultatus, kuriuos plačiai išdėstė savo knygoje "Caffeine Blues" (kofeino depresija).

Jau pirmajame puslapyje galima perskaityti:

  • Kofeinas nesuteikia energijos, jis yra tik cheminis stimuliatorius ir tai gali sukelti irzlumą, nuotaikos svyravimus ir net panikos priepuolius (ekstremalus atvejis).

  • Kofeinas duoda klaidingą padidėjusios energijos pojūtį išplėsdamas vyzdžius, pagreitindamas širdies ritmą ir pakeldamas kraujo spaudimą. Faktiškai kofeinas nepageriną protinės veiklos aktyvumo.

Kas atsitinka išgėrus puodelį kavos?

Po penkių minučių kofeinas pradeda stimuliuoti centrinę nervų sistemą, ir taip organizmas pradeda gaminti streso hormoną adrenaliną, kuris sukelia taip vadinamą "flight (skristi) ir fight (kovoti)" atsaką. To rezultatas - padidėja kraujo spaudimas, padažnėja širdies ritmas. Stresas naudingas ekstremaliose situacijose (bėgant nuo priešo, skęstant ir t.t.), bet ne sėdint ofise prie kompiuterio ar žiūrint TV. Po valandos, kai adrenalino kiekis kraujuje sumažėja, žmogus pradeda jausti nuovargį, energijos trūkumą ir alkį. Tokiu atveju kavos mėgėjai siekia kito kavos puodelio, ar saldumynų, ar net abiejų kartu. Tai duoda dar vieną laikiną pagerėjimą, ir dienos pabaigoje toks žmogus būna labai išsekęs.

Su saiku viskas gerai?

Turbūt visi esate girdėję nesąmonę, kad su saikų viskas gerai ir tai nekenkia sveikatai. Deja realybė yra tokia, kad nuodas, net ir mažomis dozėmis, yra nuodas, ir tik žmogaus organizmas yra labai stiprus ir bent jau kurį laiką mažus nuodų kiekius sugebą neutralizuoti. Tas pats galioja kalbant apie alkoholį, blogą maistą, rūkymą ir t.t. Prie šios klaidingos nuomonės aiškų prisideda kavos pramonė ir spauda, nes jie nori gauti daugiau pinigų. Spauda ir kitos masinės žiniasklaidos priemonės - pinigų iš reklamos. Dažnai yra sakoma, kad kava yra pavojinga tik tada, kai jos geriama labai daug, o po nedaug kava net gali būti naudinga. Bet kada gi nuodas gali duoti naudos ar suteikti sveikatos?! Priedo, kofeinas yra kaip narkotikas, ir po kurio laiko kavos geriama vis daugiau ir stipresnės. Bet kiekvienas organizmas į kofeino poveikį reaguoja skirtingai - vienus jis veikia stipriau, kitus mažiau. Taip pat organizmas pripranta toleruoti nuodą.

Kofeinas yra nuodas

Kofeinas yra nuodas, ir  kepenys turi jį išfiltruoti ir pašalinti iš organizmo per šlapimą. Bet šiame procese naudojamas kalcis (dažniausiai imamas iš kaulų), kalis ir kiti organizmui svarbūs mineralai. Priedo prarandamas vanduo (neutralizuoti vienam puodeliui kavos reikia 3-4 puodelių vandens (vidutiniškai). Todėl daugelis kavos mėgėjų dažnai vaikšto į tualetą.

Kavos  suteikta energija - pašalinis nuodų šalinimo efektas

Visa kavos stimuliacija yra tik nuodų šalinimo pašalinis efektas, nes organizmas privalo sutelkti visus resursus nuodams šalinti ir aišku, kad tas žmogus kurį laiką junta apgaulingą energijos antplūdį. Ir tai, kas atrodytų duoda jums energijos, faktiškai sekina organizmą. Tikra energija gaunama tik iš tinkamo poilsio (geros kokybės miego), sveikos mitybos ir aktyvaus gyvenimo būdo.

Cherniske rašo, kad suvokiama energija yra dėl padidėjusių streso hormonų (adrenalino, noradrenalino,  kortizono ir kt.) kraujyje, ir tai trumpam suteikia energijos (dėl adrenalino poveikio). Tai trumpalaikė palaima vedanti į ilgalaikį prakeikimą.

Botago poveikis

Kofeino poveikis yra toks pat kaip ir botago arkliui. Botagas neduoda arkliui daugiau jėgų, bet, reaguodamas į skausmą ir taip patirdamas stresą, arklys kurį laiką sugebą palaikyti tempą ar net bėgti greičiau. Tačiau tai veikia trumpai, ir anksčiau ar vėliau efektas nusidėvi, o gyvulys, net ir plakamas botagu, nebeturi jėgų greičiau lėkti. Tas pats ir su žmonėmis, kuri laiką kofeinas veikia, bet per ilgesnį laiką organizmas yra nualinamas, ir reikalauja vis daugiau ir stipresnės kavos, bet po dar kurio laiko ir tai nebepadeda. Taigi, kofeino mėgėjai, nustokite save plakę botagu.

Kaip mes pradėjome gerti kavą

Kofeinas ilgą laiką buvo vartojamas kaip vaistas bandant atgaivinti nusilpusius ligonius, bet rezultatai būdavo ne kokie.

Ir tik tryliktame amžiuje Arabų vienuolis padarė revoliucinį atradimą - pakepino kavos pupeles ir iš jų padarė gėrimą, kuris jiems padėjo neužmigti per ilgas naktines maldas. Greitai ši žinia pasklido po daugelį vienuolynų, ir vėliau apie tai sužinojo kiti žmonės.

Kai septynioliktame amžiuje kava buvo atgabenta į Europą, žmonės buvo pasibjaurėję jos skonių ir kvapu (ir jums pirmas kavos puodelis buvo bjaurus). Žinoma per kurį laiką jus pripratote, taip kaip priprantama prie cigarečių, alkoholio ir kitų narkotinių medžiagų.Tačiau kai žmonės patyrė jo stimuliuojantį efektą, kava buvo paskelbta gamtos stebuklu.

Bet faktas yra tas, kad kofeinas yra psichiką aktyvinanti medžiaga ir žmonės linkę trokšti medžiagų, kurios pakeičia pojūčius (būklę). Tokios medžiagos yra kofeinas, nikotinas, alkoholis, morfijus, kokainas, cukrus ir kt. Visos šios medžiagos yra chemiškai panašios ir nuodingos, bet turi skirtingą stimuliuojantį poveikį.

Kava turi šimtus žalingų medžiagų

Kava yra ne maistas ir ne gėrimas – ji yra nuodas. Kava turi šimtus žalingų medžiagų (įskaitant chemikalus kurie naudojami auginimo ir paruošimo procese) įskaitant daugiau nei 200 rūgščių. Beje, kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų. Kad organizmas neutralizuotu visus šiuos nuodus, jis turi sutelkti resursus ir taip filtruoti su kava gautus chemikalus - nuodus.

Kofeinas biologinis nuodas

Kofeinas yra biologinis nuodas, kuri augalai naudoja kaip natūralų pesticidą (kofeino turi ir kai kurie kiti augalai). Kofeinas sėkloms ir lapams duoda kartų skonį, kuris atbaido vabzdžius ir gyvūnus. Jei vis dėlto gyvūnas ar vabzdys pradeda ėsti kofeino turinti augalą, kofeinas grietai sutrikdo centrinę nervų sistemą ar net sukelia mirtį. Todėl dauguma vabzdžių ir gyvūnų greitai supranta, kad tai yra nuodas. Deja, nors žmogus save laiko protingiausia būtybe, daugelis to niekaip negali suprasti.

Skonių receptorių klaidinimas

Žmogus yra toks protingas, kad net sugebėjo apgauti savo natūralius instinktus ir skonio receptorius ir paversti kavą į geriamą gėrimą dažnai pridėdamas pieno ir cukraus. Tas pats pasakytina ir apie šokoladą. Tik nedaugelis valgytų žalia kakavos pupelę iš kurios kaip tik ir gaminamas šokoladas. Tai kad jas būtų įmanoma valgyti žmones sugalvojo maišyti su cukrumi, riebalais ir pavadino tai šokoladu. Bet mūsų jutimo organai (šiuo atveju skonio receptoriai) vistiek sugeba aptikti kofeiną ir daugelį kitų žalingų medžiagų, tai padeda pasiruošti jo neutralizavimui/filtravimui.

Kofeiną, kaip ir feobrominą (theobromine, randamas šokolade) kepenys turi detoksikuoti ir išfiltruoti. Taigi kofeinas, kaip ir alkoholis nuodija ir žaloja kepenys. Bet kofeinas ne vienintelė toksinė medžiaga randama kavoje. Tarp labiausiai pavojingų yra polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs), kurie yra vėžį sukeliantis kancerogenai ir jie taip pat susidaro kepant mėsą, ypatingai ant ugnies.

Šokoladas

Šokoladas taip pat turi nedidelį kofeino kiekį ir feobrominą (theobromine). Feobromino poveikis labai panašus į kofeino. Objektyvumui (bešališkumui) palaikyti pasakysiu, kad gryni (neapdoroti) kakavos (cacao) pupelės, arba iš jų padaryti gabaliukai turi daug antioksidantų, bei magnio.  Taučiau  jų skonis yra gana kartus ir tai atbaido daugumą žmonių.

Bet beveik visi geria kavą

Kai aš pradedu kalbėti apie kavos žalą mano kolegos sako, kad žmonės kavą geria jau labai ilgą laiką. Bet tai nieko vertas argumentas, nes yra daug istorinių pavyzdžių kaip milijonai žmonių ilgą laiką darydavo tą pačią klaidą. Pavyzdžiui Kinai dažnai naudoja vieną vaistažolę sinusų uždegimui gydyti, bet naudojat šią vaistažolę ilgą laiką ji sukelia gerklės vėžį. Tai rodo, kad daugelis žmonių gali būti neteisus, ypatingai kai jie nežino faktų. Kartais būna, kad liaudies išmintis yra klaidinga.

"Aš negaliu pradėti dienos be kavos puodelio"

Daugelis žmonių sako nuvalkiotą frazę "Aš negalių pradėti dienos be kavos puodelio". Bet tai reiškia, kad visi šie žmonės yra priklausomi nuo kavos ir yra legalūs narkomanai. Beje tas pats ir su cukrumi kuris yra dar vienas legalus narkotikas. Bet kadangi cukraus ir kavos vartojimas yra socialiai priimtinas ir pelningas biznis tai narkomanijos faktas yra nuneigiamas.

Kofeinas sutrikdo virškinimą

Blogas virškinimas yra didesnė problema nei daugelis žmonių galvoja ir dažnai net nesupranta, kad jie turi virškinimo sutrikimų ir galvoja, kad tai yra normalu. O kofeinas virškinimą dar labiau pablogina. Kava gali būti viena pagrindinių vidurių putimo, pilvo skausmo priežasčių ir šiuos simptomus patiria apie 50% išsivysčiusių ir besivystančių šalių populiacijos. Bet kadangi tai patiria dauguma žmonių tai galvoja, kad tai yra normalu ir nemano, kad tai yra problema. Faktiškai nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maitas keliaudamas per virškinamąjį traktą skiedžia toksinus, kurie yra įsiurbiami į kraują ir taip nuodija organizmą.

Kofeinas ir miego sutrikimai

Daugelis žino, kad gerti kavą vakare negerai, nes bus sunku užmigti. Bet tik nedaugelis žino ir supranta, kad net ir anksti ryte geriama kava sutrikdo miegą, ypač jei jus dar patiriate pastovų stresą (kas yra būdinga daugeliui šiuolaikinių žmonių).

Mokslininkai nustatė, kad kofeinas, kaip ir kiti narkotikai, sutrikdo svarbiausias miego fazes – gilų miegą ir REM fazę, per kurias organizmas remontuoja per dieną nualintą organizmą, o giliose smegenų struktūrose vyksta  laibai svarbus procesai. Ir jei ši fazė yra nesutrikdoma ryte žmogus atsikelia gerai pailsėjęs, šviesia galva ir kupinas jėgų pradėti dieną, kas šiais laikas yra labai reta.

REM fazė - tai svarbiausia miego fazė, kurios metu milžinišku greičiu (milijardus kartų greičiau nei žvalumo būsenoje)  giliuose smegenų struktūrose apdorojama visa gauta per diena informacija, taip pat ir jūsų nekontroliuojama - pvz. kai jus skaitote laikraštį prie įjungto TV, iš virtuvės sklinda kvapai, girdisi radijas, šalia kalbasi draugai, ir t.t. - visa informacija įsirašoma į jūsų "kietąjį diską". Ir tik REM fazės metu ji  yra apdorojama ir susisteminama. Jeigu REM fazė nėra sutrikusi, vėliau (žvalumo būsenoje) smegenys ja pasinaudoja (ištraukia reikiamą informaciją iš besąmoninių psichikos lygmenų) ir dažniausiai priima teisingus sprendimus.  Pas žmonės, vartojančius kofeiną, alkoholį ar kitus narkotikus REM fazę yra sutrikusi. Dėl to jų smegenų veikla, informacijos apdorojimas ir svarbių (galimai iš pirmo žvilgsnio nesvarbių) sprendimų priėmimas dažniausiai būna komplikuotas - priimami neteisingi sprendimai. Tačiau tokie žmonės, kaip taisyklė, nesuvokia to, arba suvokia per vielai. Svarbu!: laikraščiai, internetiniai naujienų portalai, TV, radijas (o t.p. dauguma filmų ir dainų) - visa tai  formuoja iškreiptą pasaulėžiūrą, tad nuo jų geriau atsiriboti, ypač tai liečia vaikus.

Užburtas ratas

Taip gaunasi užburtas ratas – kofeinas sutrikdo gilaus miego fazę ir žmogus ryte atsikelia nepailsėjęs ir aišku siekia kavos puodelio tai organizmas gauna dar vieną kofeino dozę ir tai reiškia kad sekančios nakties miegas bus nepilnavertis. Deja tokioje karuselėje sukasi labai daug žmonių kol galų gale nualina organizmą ir reikia medikų pagalbos, kurie aišku nemato jokio ryšio tarp kavos vartojimo ir sveikatos sutrikimo ir paskiria kokių nors nieko su sveikata bendro neturinčių vaistų, kurie per kurį laiką sukelia dar didesnes sveikatos problemas ir reikia jau kitų vaistų.

Vyresniems kava dar pavojingesnė

Beje vyresniems žmonėms kofeinas yra dar žalingesnis, kadangi jų medžiagų apykaita yra lėtesnė ir dėl to kofeinas ilgiau išlieka kūne. Tyrimai parodė, kad kofeinas labai pablogina vyresnių žmonių protinę veiklą ir sveikatą.

Kava sutrikdo vitaminų ir mineralų pasisavinimą

Nuodingos medžiagos esančios kavoje sukelia B grupės vitaminų praradimą su šlapimu ir, kaip jau minėjau, prarandamas gyvybiškai svarbus kalcis bei kiti mineralai. Tyrimai parodė - kofeinas trečdaliu padidina kalio praradimą. Ir mineralų praradimas dar labiau padidėja kai kava geriama su cukrumi. Mokslininkai mano, kad mineralų praradimas yra dėl to, kad kofeinas sutrikdo inkstų funkciją sugrąžinti (resorbciją) į kraują kalcį, magnį, kalį ir kitus mineralus. Visai neseniai į šį sąrašą buvo įtrauktas ir dar vienas labai svarbus mineralas – cinkas. Priedo - kofeinas pablogina ir geležies įsisavinimą.

Kofeinas ir protinės ligos

Yra manoma, kad net ir saikingas kavos vartojimas sukelia lengvą depresiją, kas labai būdinga šiuolaikiniam žmogui.

Tyrimuose žmogui suleidus 500mg kofeino (vienas puodelis kavos vidutiniškai turi apie 100mg kofeino) po valandos išsivystydavo sunkios protinės ligos simptomai – haliucinacijos, paranoja, panika, depresija. Suleidus patys 500mg per vieną dieną, bet reguliariais intervalais išsivystė lengvos formos simptomai, kuriems slopinti žmones paprastai vartoja raminančius vaistus ar antidepresantus.

Kofeinas ir galvos skausmas

45 Milijonai amerikiečių (iš 300 ml populiacijos) kenčia nuo galvos skausmų, 17 milijonų turi sunkesnę galvos skausmo formą – migreną. Daugelis net nepagalvoja, kad kava yra viena pagrindinių galvos skausmo priežasčių ir galvos skausmą malšina nuskausminamais vaistais, kurie tik nuodija organizmą. Dar daugiau 95% analgetikų turi kofeino(kofeinas sutraukia išsiplėtusias smegenų kraujagysles, kas atsitinka išgėrus alkoholio). Jie veikia panašiai kaip narkotikas – gavus dozę kuriam laikui praeina ir pasidaro geriau, bet aišku tik labai trumpam. Ir taip toks žmogus tampa priklausomas ne tik nuo kavos bet ir nuo vaistų bei krauna pelnus farmacijos kompanijoms. Taip pat galvos skausmas tampa vis  intensyvesnis.

Kofeino (kofeino nebuvimo) sukeltas galvos skausmas yra dėl kraujagyslių plėtimosi, o reguliarus kofeino vartojimas galvos kraujagysles susiaurina. Kai kofeinas yra nevartojamas kraujagyslės sugrįžta į normalų diametrą (ar beveik normalų) ir taip pagerėja kraujotaka ir daugiau kraujo patenka į smegenis. Šis netikėtas kraujo antplūdis ir sukelia galvos skausmus.

Priedo neseniai buvo nustatyta, kad kavos ir  nuskausminamųjų vaistų kokteilis per kuri laiką gali labai sugadinti kepenis.

Taip pat galvos skausmas dažnai būna dėl dehidravimo (vandens trūkumo) ir kava kaip tik ir prisideda prie organizmo dehidravimo (vandens praradimo).

Antinksčių išsekimas

Kava (ir stresas) prisidedą prie antinksčių išsekimo, ko rezultatas - visokios elergijos, nemiga, dažnas nuovargis. (plačiau apie antinksčių išsekimą ateityje).

Kofeinas ir moterys

Kofeinas labiau kenkia moterims ir dar labiau kenkia vaisiui (kai moteris yra nėščia). Kofeinas sukelia geležies trūkumą, ištraukia iš kaulų kalcį, kas sukelia osteoporozę (greit lūžtantys kaulai dėl mineralų (daugiausia kalcio) praradimo). Kofeinas trumpam pakelia nuotaika, bet tai veda į ilgalaikę depresiją. Jei moteris geria kavą (2-3 puodeliai per dieną) per nėštumą tai rizikuoja kad kūdikis gims mažesnio svorio. Kofeinas, kaip ir alkoholis, per placenta labai lengvai patenka į vaisių ir taip jį nuodija. Todėl kofeino  vartojimas padidina persileidimo tikimybę  ar priešlaikinį gimdymą.

Kūdikiai, kurių motinos per nėštumą gėrė kavą ar kitus kofeino turinčius gėrimus, gali gimti su kofeino nebuvimo sindromu (šis atvejis nėra dažnas bet pasitaiko): dažnai verkia, nemiega. Šis sindromas labai panašus į narkomanių motinų vaikų. Todėl, mielos moterys ir būsimos mamos, jei nesirūpinate savo sveikata tai bent pagalvokite apie savo būsimus vaikus.

Kofeinas ir kontracepcija

Moterims, vartojančioms kontraceptines piliules, prireikia dvigubai daugiau laiko pašalinti kofeiną iš organizmo. Kofeinas organizme išbūna vidutiniškai 3-7 valandas.

Kofeinas ir vaisingumas

Pagal American Journal of Epidemiology moterys, kurios per dieną suvartoja 300mg ir daugiau kofeino (apie 3 puodeliai kavos) dvigubai pablogina šansus pastoti (tapti nėščia). Tokioms moterims gali prireikti metų, ar net daugiau, kol jos pastos.

Kavos pupelės vienas labiausiai vartojamų  produktų

Kava yra vienas labiausiai paplitusių maisto produktų, nes jį yra legalus narkotikas ir dauguma žmonių yra nuo jos priklausomi. Taip pat kavos pupelės yra vienas labiausiai purškiamų augalų, kas ne tik teršia aplinką bet ir labai kenkia jūsų sveiktai. Taip pat dėl kavos (ir kitų produktų) išaugusios paklausos yra kertami Amazonės miškai, kurie vadinami žemės plaučiais.


Kavos auginimas ir paruošimas reikalauja labai daug gamtinių (vandens ir kt.) bei energetinių resursų. Per metus pasaulyje suvartojama 12 tūkst. tonų kavos. Kai vienas kavamedis(ant kurio auga kavos pupelės) per metus duoda apie 1kg kavos pupelių tai reikia 12 milijardų kavamedžių, tai galit įsivaizduoti kokių plotų reikia( apie 50 milijonų hektarų). Jei dar pridėsime
kakavos medžių - cacao (kakava, iš kurios gaminamas šokoladas), cukranendrių ir vynuogių (vynui) tai gausime milijonai hektarų žemės ploto kuris yra naudojami gaminti legaliems nuodams. Kai ši žemė galėtų būti naudojama geros kokybės maistui auginti ir taip padėtų išvengti maisto trūkumo.

Kaip atsikratyti kavos priklausomybės?

Kavos atsisakyti yra nelengva, nes kaip jau sakiau tai yra narkotikas (vis dar legalus) ir dar kai jus jį vartojote daugelį metų. Kofeino detoksifikacija (kai nustojama gerti kavą) gali sukelti galvos skausmus, lengvos formos depresiją, nuovargį ir kitus nemalonius simptomus. Savo knygoje Chemske aprašo metodą kaip laipsniškai lengvai atsikratyti kavos priklausomybės, pakeičiant kavą žolelių arbata. Tačiau šis procesas yra gana ilgas. Užtrunka apie 60 dienų, kol organizmas išsivalo nuo kofeino, bet tai galima pagreitinti pasninkaujant ar valgant tik žalią maistą (vaisius ir daržoves).

Kava be kofeino - ne išeitis

Jus turbūt žinote, kad yra taip vadinamą kava ir arbata be kofeino, bet tai toks pat skirtumas kaip tarp kolos ir dietinės kolos. Iš kavos išimti kofeiną naudojami chemikalai, kas be kofeino kavą padaro dar labiau nuodingą.

Kavos klizmos

Ar kava gali būti naudinga? Taip, ji gali būti naudinga tulžies pūslei ir žarnynui valyti. Tam gerai kavos klizmos. Bet įspėju, kad tai reikia daryti su specialisto priežiūra, nes didesni akmenis gali užblokuoti tulžies lataką! 

Kofeino turi ir arbata

Visi žino, kad kava turi kofeino, bet tik nedaugelis žino, kad arbata taip pat turi kofeino, todėl ja piktnaudžiauti taip pat nereikėtų. Tačiau iš arbatos kofeinas yra įsisavinamas daug lėčiau ir taip pavojingas kofeino poveikis labai sumažėja.

Kofeinas energetiniuose gėrimuose

Daugelis energetinių gėrimų turi labai daug kofeino. Ir jų poveikis labai panašus į kavos. Šiame website galite pasižiūrėti kiek kofeino yra įvairiuose energetiniuose ir putojančiuose gėrimuose. Pvz Redbull skardinėje yra 80mg, Diet Koloje - 45.


Išgėrus didesnį kiekį, gali pakilti arterinis kraujospūdis, pasireikšti tachikardija, koordinacijos sutrikimai, gali padidėti cukraus kiekis kraujyje, padidėja susirgimo diabetu rizika.

Kai kuriose užsienio šalyse energetiniai gėrimai yra uždrausti, parduodami tik sulaukusiems 18 metų, arba jais prekiaujama tik vaistinėse. Lietuvoje šių gėrimų bet kuriame prekybos centre gali nusipirkti ir vaikas.

Energetiniuose gėrimuose kofeino yra keletą kartų daugiau nei kavoje. Šie gėrimai yra labai žalingi augančiam organizmui, tai yra vaikams ir paaugliams, nes kofeinas kaip ir bet kuri stimuliuojanti (narkotinė) medžiaga sekina nervų sistemą, iš organizmo „išstumia" kalcį ir geležį, kurie labai reikalingi augančiam žmogui.

Energetiniai gėrimai nėra natūralūs, prisotinti angliarūgšte, todėl turi daug neigiamo poveikio žmogaus organizmui. Angliarūgštė dirgina ir nepalankiai veikia skrandį ir visą virškinimo sistemą. O gazuotuose gėrimuose esantys konservantai, dažikliai, saldikliai bei kofeinas gali sukelti alerginius susirgimus, ir netgi vėžį!

Pasilinksminimų metu jauni žmonės dažnai energetinius gėrimus vartoja kartu su alkoholiu, nes vyrauja nuomonė, kad šie gėrimai padeda sumažinti alkoholio sukeltą mieguistumą bei suteikia energijos linksmintis visą naktį. Tačiau tyrimai rodo, kad vartojant alkoholį su energetiniais gėrimais jo galima suvartoti daugiau, nes žmogus nesijaučia toks apsvaigęs, koks yra iš tikrųjų. O tai didina kofeino, alkoholio perdozavimo ir nelaimingų atsitikimų riziką.

Teigti, kad energetiniai gėrimai patys teikia energijos, yra neteisinga. Jie tik panaudoja organizmo energijos rezervus. Kitaip tariant, energetinis gėrimas ne suteikia energijos, o padeda ją išsiurbti iš organizmo. Šiuose gėrimuose esančios medžiagos veikia vampyro principu. Jos energiją ima iš mūsų pačių organizme esančių energijos atsargų. Tai nėra gerai, nes energijos atsargų nėra daug ir, kurį laiką pavartojus energetinių gėrimų, jos visiškai išsenka. Tada žmogus jaučia nuovargį, susierzinimą, jį kankina nemiga, o vėliau gali išsivystyti ir depresija. Tada vėl atsiranda poreikis papildyti energijos, taip išsivysto priklausomybė šiam žalingam gėrimui.

Kofeino poveikis organizmui:

  • Energijos svyravimai ar nuovargio periodai
  • Nuotaikos svyravimas ir depresijos periodai
  • Galvos skausmai
  • Blogas virškinimas – vidurių pūtimas it t.t
  • Padidėję priešmenstruaciniai simptomai, skausmingos krūtys
  • Nemiga
  • Padidėjęs nerimas, nervingumas, irzlumas, piktumas
  • Atsikėlus jaučiasi pavargęs, nepailsėjęs
  • Aukštas kraujo spaudimas
  • Opos
  • Anemija(mažakraujystė)
  • Dėl pablogėjusios kraujotakos šąlančios galūnės

Kofeino atsisakymo simptomai:

  • Galvos skausmas
  • Depresija
  • Stiprus nuovargis
  • Dezorientacija
  • Padidėjusiu raumenų įtampa
  • Pykinimas
  • Vėmimas
Peržiūrų: 13860 | Pridėjo: virgis | Reitingas: 5.0/6
Viso komentarų: 221 2 3 »
0  
1 As   (29.04.2011 00:03) [medžiaga]
na ka galima pasakyti - taip tai tikra tiesa. Tik juodoji ar zalioji arbatos turi daugiau kofeino nei kava, stikline juodos arbatos - tablete kofeino. Kava kenksminga taip pat kaip ir gyvuliniai produktai, panasu kaip ir kava taip ir mesa su slapimu ir organizmo salina kalci. Tikra tiesa kad maitinantis veganiskai tokio nuodo kaip kava lengviau atsisakyti. Aciu uz straipsni.

0  
2 LYNXX   (29.04.2011 19:25) [medžiaga]
pasižiūri į seimo narius, savivaldybių darbuotojus ar kitus valstybės tarnautojus ir akivaizdžiai matosi kad šitie žmonės persivalgę cukrumi- oda išburkus, ištinus, pilka..jie kaip išsipūtę kažkokie, suglebę, išgriuvę, aptingę, nesveiki, akys vos matosi, truputį net alkoholikus primena. Visai nemeniškas vaizdas, deja..

0  
3 RmXas   (30.04.2011 17:51) [medžiaga]
Nuo visko neapsisaugosi ;/

0  
4 Set   (30.04.2011 23:02) [medžiaga]
Nu yra posakis: "Smoking kills but it ain't no fun dying healthy".

0  
5 LYNXX   (01.05.2011 20:29) [medžiaga]
kažkas jau nori mirti??

0  
6 Set   (02.05.2011 08:56) [medžiaga]
Dar ne, čia tik žodžiai apmąstymui wink

0  
7 Stevia   (02.05.2011 12:47) [medžiaga]
augalas, kuri kiekvienas gali uzsiauginti ant palanges vazonelyje, tik reikia noro

0  
8 z   (03.05.2011 09:57) [medžiaga]
Geras straipsnis, gaila tik, kad nuorodos į šaltinį neduodat.

0  
9 Sirijus   (04.05.2011 13:49) [medžiaga]
Kai kas yra paimta is šių šaltiniu:
Keliatas knygu is kuriu yra paimta info:
http://knygynas.info/?bprid=162&bskai=0
ir:
http://www.vaga.lt/lt/?cid=64&action1=shop.showProduct&product_id=663318&scheme_id=&category_id=40778
http://knygynas.info/?bprid=10&bskai=0

bei internetinis, Anglijoje su mityba susijusius mokslus kremtancio jaunuolio blogas:
http://sveikatossaltinis.blogas.lt/

taip pat: http://www.homosanitus.lt/lt/homo_sanitus/turinys/mityba/Pragaistingas_pazinimo_medzio_saldumas

siuose nuoroduose yra ir kitu labai idomiu straipsniu.


0  
10 Rolandas   (16.05.2011 19:49) [medžiaga]
Tai as nesuprantu, kas siais laikais yra sveika ir ka galima is viso valgyti ir naudoti. Skaitant panasius straipsnius, tai negalima naudoti visu pieno produktu, valgyti mesos, gert vandens nes fluoro yra, dabar pasirodo kad nei arbatos, nei kavos, nei cukraus naudot negalima, o ka kalbet apie darzoves, kurios yra visos modifikuotos arba apipurkštos chemikalais... O ka jau kalbet apie higienos priemones - viskas nuodai ir t. t....
Kuo toliau perskaitau panasiu straipsniu, tuo toliau imu viskuo netiketi, nes pasirodo viskas yra nuodai, ir viskas kenkia, bet jei taip viskas kenktu tai nemanau kad zmoniu populiacija nuolat didetu, o gyvenimo kokybe geretu, taigi manau kad cia yra gryna nesamone. (Čia mano asmenine nuomone, nieko nenoriu izeisti)

1-10 11-20 21-22
Имя *:
Email *:
Код *:
Tinklapio meniu
Įėjimo forma
Paieška
Kalendorius
«  Balandis 2011  »
PRANTTRKETPENKTŠEŠTSEKM
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Užrašų arhyvas
Statistika

Tinkle viso: 1
Svečių: 1
Vartotojų: 0