Penktadienis, 29.03.2024, 11:04
Sveikinu Jus Гость | RSS

ŠVIESOS KELIU

Pagrindinis » 2011 » Kovas » 26 » Malonaus kūno kvapo kaina – sutrikusi nervų sistema ir net Alzheimeris.Ko nepasako tie mistiniai elementai?
14:15
Malonaus kūno kvapo kaina – sutrikusi nervų sistema ir net Alzheimeris.Ko nepasako tie mistiniai elementai?

Kuo dezodorantas skiriasi nuo antiperspiranto

Anot Kauno technologijos universiteto Cheminės technologijos fakulteto prof. dr. Jolantos Liesienės, prakaitavimas yra normali organizmo funkcija, kurios dėka reguliuojama kūno temperatūra. Karštą dieną per parą žmogus išskiria net iki 2 litrų prakaito. Bėda ta, kad drėgnose, šiltose žmogaus kūno vietose, ypač pažasčių srityje, intensyviai vystosi bakterijos. Bakterijas sudaro baltymas, todėl joms žūstant atsiranda nemalonus kvapas. Šiam kvapui panaikinti ir naudojami antiperspirantai arba dezodorantai.

„Vartotojai dažnai neskiria šių priemonių, nors jų veikimo principas radikaliai skiriasi. Dezodorantai naikina bakterijas, antiperspirantai stabdo prakaitavimą. Dezodorantų sudėtyje pagrindinis komponentas yra konservantas – tam tikras antimikrobinis junginys. Tuo tarpu antiperspirantų sudėtyje yra aktyvios druskos, kurios „susiuva" baltymo makromolekules, tokiu būdu užkimšdamos odos poras ir neleisdamos ištekėti prakaitui. Kadangi žmogus turi prakaituoti, kad neperkaistų jo kūnas, todėl dažnai naudojami antiperspirantai gali pakenkti žmogaus sveikatai. Nuo 1972 m. JAV jie priskiriami bereceptinių vaistų grupei, Japonijoje – pseudovaistų kategorijai", - teigė mokslininkė.

Tokį antiperspirantų poveikį užtikrina jų sudėtyje esančios druskos – aliuminio bei cirkonio chlorhidratai. Remiantis ES direktyvomis, antiperspirantuose aliuminio druskų koncentracija leidžiama iki 25 proc., aliuminio-cirkonio – iki 20 proc., tačiau Japonijoje cirkonio druskos yra apskritai uždraustos naudoti. Pas mus jas uždrausta naudoti tik aerozoliniuose antiperspirantuose, nes cirkonis pažeidžia plaučius.

 Neretai antiperspirantų etiketėse didelėmis raidėmis būna užrašyta, kad tai dezodorantas ir tik apačioje mažytėmis raidelėmis prideduriama – „antiperspirantas", todėl visada reikėtų perskaityti preparato sudėtį.
Prof. dr. Jolanta Liesienė
„Šiuo metu aliuminis priskiriamas prie labai toksiškų medžiagų. Jis pažeidžia centrinę nervų sistemą, sutrikdo skydliaukės veiklą. Neseniai nustatyta, kad apsinuodijimas aliuminiu yra viena svarbiausių Alzheimerio ligos priežasčių. Be to, šios druskos pažeidžia prakaito liaukų veiklą reguliuojančių nervų galūnes, taip pat pakeičia odos paviršiaus krūvį, todėl prakaitas pakeičia savo kryptį. Ilgą laiką naudojant antiperspirantus, pažastyse netgi stebimi patinimai, maišeliai, susidaro skausmingi sukietėjimai, kuriuos kartais tenka išpjauti chirurginiu būdu", - įspėjo J. Liesienė.

Taip pat pasirodo studijų, teigiančių, kad antirespirantuose esančios medžiagos – viena iš krūties vėžio priežasčių. Nors šiuo klausimu tvirtų įrodymų nėra, turinčioms riziką sirgti krūties vėžiu moterims visgi patariama antiperspirantų nuolat nenaudoti. Anot pašnekovės, jų naudoti nuolat nereikėtų niekam. Tai tik trumpalaikė išeitis, kai žmogus iš anksto žino, kad bus aplinkoje, kurioje gali tekti gausiai prakaituoti, ir dėl to jis turės nepatogumų.

J. Liesienė atkreipė dėmesį, kad neretai antiperspirantų etiketėse didelėmis raidėmis būna užrašyta, kad tai dezodorantas ir tik apačioje mažytėmis raidelėmis prideduriama – „antiperspirantas", todėl visada reikėtų perskaityti preparato sudėtį.

Vietoje dezodoranto – kvepalai?

Dezodorantų poveikis yra trumpesnis, jie neužtikrina apsaugos visą dieną, todėl jais reikia teptis dažniau. Svarbiausias dezodorantų privalumas, kad savo sudėtyje jie neturi aliuminio druskų, tačiau juose esantys konservantai, naikinantys nemalonų kvapą skleidžiančias bakterijas, anot pašnekovės, organizmui taip pat nieko gera nežada.

  Įvairūs natūralūs druskų akmenukai taip pat šiek tiek stabdo prakaitavimą bei naikina nemalonų kvapą – netgi paprasčiausias natrio chloridas turi konservuojamąjį poveikį, tačiau juos perkant reikia gerai išstudijuoti sudėtį – mat ir ten galime atrasti aliuminio ar cirkonio druskų.
Prof. dr. Jolanta Liesienė
„Labai geras dezodoranto pakaitalas – kvepalai, jeigu jų negaila. Mat daugelis į kvepalų sudėtį įeinančių medžiagų turi ir antiseptinių arba antibakterinių savybių, be to, kvepaluose paprastai nėra konservantų. Žinoma, kvepalų poveikis taip pat nebus ilgalaikis ir tiems, kurie gausiai prakaituoja, tai nėra išeitis. Be to, kvepaluose gali būti alergizuojančių medžiagų. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad kvapniosios medžiagos būtų ne dirbtinės, o eterinių aliejų pavidalu", - netikėtą išeitį pasiūlė mokslininkė.

Įvairūs natūralūs druskų akmenukai, anot pašnekovės, taip pat šiek tiek stabdo prakaitavimą bei naikina nemalonų kvapą – netgi paprasčiausias natrio chloridas turi konservuojamąjį poveikį, tačiau juos perkant reikia gerai išstudijuoti sudėtį – mat ir ten galime atrasti aliuminio ar cirkonio druskų.

Tačiau kai šis technologinis stebuklas tapo įpročiu, be kurio nebeišsiverčiame, mokslininkai prakalbo apie kainą, kurią už jį sumokėsime. „Žmonėms, kurie mažai prakaituoja, užtektų laikytis higienos, jiems visai nereikėtų naudoti dezodorantų, nebent išskirtiniais atvejais. O jei žmogus kenčia nuo didelio prakaitavimo, pirmiausiai jam reikėtų reguliuoti savo mitybą. Jei kūnas prakaituoja, vadinasi, jam šis procesas būtinas, todėl jį dirbtinai stabdydami žalojame organizmą", - įspėjo J. Liesienė.

Anot medikų, gausiai prakaituojantiems žmonėms reikėtų atsisakyti kavos bei kitų gėrimų su kofeinu, kuris skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, vengti riebaus, aštraus maisto, stipraus alkoholio, nuo kurių prakaitas tampa nemalonaus kvapo, daugiau valgyti vaisių, daržovių, žuvies produktų.

Inga Saukienė, www.DELFI.lt

Ko nepasako tie mistiniai elementai?

Maisto produktai palydimi etiketėmis, kuriuose įprastinius sudėtinius komponentus palydi ir mistiniai E  kodai. Dažniausiai tai įvairūs maisto priedai, pagerinantys maisto spalvą (kad atrodytų kaip šviežias), skonį (kaip močiutės sumuštas sviestas kaime), kvapą ir trukdantys maisto sugedimui (kur jūs matėte, kad natūralus maistas taip ilgai negestų?).

Prancūzijos "Villejuif" centras tiria konservantų, dažų ir kitų priedų poveikį žmogaus organizmui ir parengė sąrašą tų, kurie vienaip ar kitaip yra kenksmingi žmogui.

Sukralozė (E-955)

Dirbtinis saldiklis, naudojamas maisto pramonėje.

Sieros dioksidas (SO2) E-220

Sieros dioksidas (SO2) turi poveikį sveikatai praėjus mažiau nei 24 val Sukelia sunkumą kvėptuoti ir dusulį. Astma sergantys žmonės yra pažeidžiamiausia grupė visuomenėje. Sieros dioksidas (SO2) Susijungęs su SPM, suspenduotų kietųjų dalelių junginiais, turi poveikį po daugiau nei 24 val. Netgi nedidelė apšvita sukelia mirtį ir gali sukelti sunkias nuolatines plaučių ligas. Po ilgo laiko tarpo Kvėpavimo organų sistema yra pažeista, su kvėpavimo organais susijusios ligos padažnėja.

Synthetic Fragrances

Nėra jokių galimybių sužinoti, kokie tai chemikalai, jei ant etiketės paprasčiausiai parašyta "fragrance"(kvapai, aromatai). Kai kurių problemų, kaip galvos skausmas, apsvaigimas, išbėrimas, iššaukta pigmentacija, stiprus kosulys, vėmimas, odos niežulys ir t.t., priežastis gali būti šie chemikalai

Synthetic Colors

Naudojama tam, kad kosmetika būtų „graži", sintetiniai dažai, kartu su sintetiniais plaukų dažais, turi būti vengtini bet kokia kaina

Steralkonium Chloride

Amonio junginys, naudojamas plaukų kondicionieriuose ir kremuose.

Propylene Glycol

Iš naftos išgauti chemikalai, naudojami plaukų lake, modeliavimo priemonėse ir kitoje kosmetikoje. Taip pat gali būti toksiški, o jautriems žmonėms įkvėpus gali pažeisti plaučius.

Methyl, Propyl, Butyl ir Ethyl Parabenai

Naudojami kaip mikrobų dauginimosi slopintojai ir produkto galiojimo laiko prailgintojas. Gali būti priežastimi daugelio alerginių reakcijų ir odos išbėrimų.

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA)

Dažnai naudojami kosmetikoje kaip emulsikliai ir putojančios medžiagos. Gali būti alerginių reakcijų priežastimi, dirginantys akis ir sausinantys plaukus bei odą.

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea

Tai plačiai naudojami konservantai.

Sodium Lauryl / Laureth Sulfate

Pigus, šiurkštus detergentas (ploviklis), naudojamas šampūnuose dėl valančių ir putojančių savybių.

Petrolatum

Taip pat žinomas kaip naftos želė, šis mineralinio aliejaus darinys kosmetikoje yra naudojamas dėl minkštinančių savybių.

PVP/VA Copolymer

Iš naftos išgauti chemikalai, naudojami plaukų lake, modeliavimo priemonėse ir kitoje kosmetikoje. Taip pat gali būti toksiški, o jautriems žmonėms įkvėpus gali pažeisti plaučius.

Mineral oil (mineralinis aliejus)

Mineral oil (mineralinis aliejus) – techninis aliejus, naftos chemijos atliekos. Užklijuoja ir „dusina" odą.

Glycerin, Vazeline (glicerinas, vazelinas)

Glycerin, Vazeline (glicerinas, vazelinas) – cheminiai riebalų ir vandens junginiai, kuriuose vanduo suskaido riebalus į smulkius komponentus.

Lanoline (lanolinas)

Lanoline (lanolinas) – avių vilnų riebalai. Iš tiesų suminkština atmirusių ląstelių sluoksnį, bet „uždusina" gyvas.

Kaolin, Bentonite, Mėlynas molis

Kaolin, Bentonite, Mėlynas molis . Smulkiai dispersinio molio atmaina. Dažnai randamas odos kaukių sudėtyje.

Talk (talkas)

Talk (talkas) Veikia taip pat kaip ir smulkiai dispersinis molis.

Quaternium, Bronopol

Quaternium, Bronopol (formaldehidas) Visos šios medžiagos – konservantai, formaldehido dariniai.

Alluminium silicate

Alluminium silicate (aliuminio silikatai) Stiprus korozinis agentas. Pažeidžia ir išdžiovina odą.

Collagen (kolagenas)

Collagen (kolagenas) kai kurios kompanijos tvirtina, kad kosmetinis kolagenas gali pagerinti odos kolageninę struktūrą. Spręskite patys.

Elastin (elastinas)

Elastin (elastinas) – medžiaga iš kurios sudaryta struktūra išlaikanti odos ląsteles vietoje.

Albumin (albuminas)

Albumin (albuminas) Pagrindinis odą patempiančių priemonių komponentas.

Alpha Hydrox Acids (AHA 1/5; AHA-S, alfa hidroksilinės rūgštys)

Alpha Hydrox Acids (AHA 1/5; AHA-S, alfa hidroksilinės rūgštys) Pieno ir kitos rūgštys. Veikia kaip valantį priemonė, nuimdama viršutinį, apsauginį odos sluoksnį.

Lauramid Dea.

Lauramid Dea. Pusiau sintetinis chemikalas, naudojamas putų susidarymui ir gelių sutirštinimui.

Hialuronic Acid.

Hialuronic Acid. Puiki drėkinimo priemonė. Paskutinis kosmetikos pramonės mados šauksmas.

Seaweed (agar agar)

Seaweed (agar agar) Naudojamas mikrobiologijoje bakterijų sėjimui. Reklamuojamas kaip maitinanti ir drėkinanti priemonė.

Cacao oil (kakao aliejus)

Cacao oil (kakao aliejus) jo sudėtyje yra 2% į kofeiną panašios medžiagos teobromino (tai tiek pat, kaip kavoje kofeino).

Vitaminas C ir geležis

Negalima kartu vartoti C vitamino ir geležies preparatų.

 

Gali sukelti vėžinius susirgimus:
E 131, E 142, E 210, E 211, E 212, E 213, E 214, E 215, E 217, E 239, E 330

Didina choresterino kiekį:
E 320, E  321

Didina kraujo spaudimą:
E 250, E 251, E 252

Uždrausta vartoti:
E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 181

Pavojinga vartoti:
E 102, E 110, E 120, E 124, E 127

Labai pavojingi:
E 123

Sukelia odos susirgimus:
E 232, E 233

Sukelia išbėrimus:
E 311, E 312

Įtariama, kad yra pavojingi:
E 104, E 122, E 141, E 150, E 151, E 171, E 173, E 180, E 240, E 241, E 471

Naikina vitaminą B12:
E 220

Sukelia virškinimo sutrikimus:
E 222, E 223, E 224, E 226

Kai kurios medžiagos dar tiriamos, o jau išaiškintos ir nekenksmingos, kurios yra:
E 100, E 101, E 160, E 161, E 170, E 174, E 175, E 200, E 201, E 202, E 203, E 236, E 237, E 238, E 260, E 261, E 262, E 263, E 270, E 280, E 281, E 282, E 300, E 301, E 302, E 303, E 304, E 305, E 306, E 307, E 308, E 309, E 322, E 325, E 326, E 327, E 331, E 332, E 333, E 334, E 335, E 336, E 337, E 338, E 339, E 340, E 341, E 400, E 401, E 402, E 403, E 404, E 407, E 409, E 410, E 411, E 413, E 414, E 420, E 421, E 422, E 450, E 461, E 462, E 465, E 466, E 471, E 472, E 473, E 474, E 475, E 480



Peržiūrų: 4097 | Pridėjo: virgis | Reitingas: 0.0/0
Viso komentarų: 3
0  
1 RmXas   (05.04.2011 14:15) [medžiaga]
Toli grazu neviska ykelet cia ju rasite ir daugiau http://www.ve.lt/naujienos/visuomene/sveikata/nuodingi-maisto-priedai-randami-lietuvoje-31730/

0  
2 RmXas   (05.04.2011 14:17) [medžiaga]
beto yra saltiniu kur cia paminetos nekenksmingos ivardijamos kaip kenksmingos .

0  
3 LYNXX   (30.04.2011 11:08) [medžiaga]
O aš "girdėjau" kad pasiekus tam tikrą (aukštesnį negu mūsų dabar) sąmonės lygį pasidaro pfg ką suvalgai. kuo žemesnio lygio tavo sąmonė,kuo esi silpnesnis (su menku tikėjimu) tuo labiau ir stipriau veikia bet koks negatyvas, nuodas ir pan. Silpną lengva sunaikinti.

Имя *:
Email *:
Код *:
Tinklapio meniu
Įėjimo forma
Paieška
Kalendorius
«  Kovas 2011  »
PRANTTRKETPENKTŠEŠTSEKM
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Užrašų arhyvas
Statistika

Tinkle viso: 1
Svečių: 1
Vartotojų: 0