Penktadienis, 26.04.2024, 10:23
Sveikinu Jus Гость | RSS

ŠVIESOS KELIU

Pagrindinis » 2012 » Kovas » 12 » Emocinės laisvės technika- EFT
19:07
Emocinės laisvės technika- EFT
Turbūt nei vienas nesame laisvas nuo jausmų, lūkesčių, įsitikinimų ir prisiminimų. Gerai, kai jausmai sulaukia atsako, lūkesčiai išsipildo ir prisimename puikius, gyvenimo džiaugsmą atnešančius dalykus. O jeigu kitaip…?
Dažnai net nežinome, kad vengiame situacijų galinčių bent kažkuo priminti kažkada praeityje išgyventą baimę, pažeminimą, nusivylimą, netekties skausmą ir pan. Nesuprantame, kad šios giliai įsirašiusios patirtys - tokios stiprios ir veiksmingos viso gyvenimo metu - lyg dideli ir niekaip neįveikiami vidiniai blokai, griaunantys ir ardantys mus iš vidaus, verčiantys vėl ir vėl prie savęs pritraukti panašų skausmą, panašią patirtį, kad galų gale tai įveiktume ir išsilaisvintume. O mes tik bėgame nuo to, nes labai skauda, nes labai baisu, nes galvojame ir tikime, kad dar vienas toks panašus išgyvenimas būtų nebepakeliamas…
Dažnai panašios patirtys yra tokios skausmingos, kad giliai jas stengiamės paslėpti savyje ir paviršinė atmintis mums tų įvykių net nebeatgamina, tik pasąmonė, kažkodėl išduoda impulsus mus vienaip ar kitaip elgtis, kažko vengti, kažko nedaryti, abejoti, nepasitikėti ir kentėti ir sirgti.. Užsiblokavusios energijos anksčiau ar vėliau priveda prie įvairių negalavimų, ligų ir psichoemocinių sutrikimų..
Genealūs dalykai slypi paprastume, tačiau absoliuti dauguma visuomenės nori, kad naudingi dalykai būtų bent jau sunkiai suvokiami, vargiai įgyvendinami, reikalaujantys ypatingų sugebėjimų, ilgalaikių pasiruošimų, sudėtingų procedūrų, apipinti formulėmis ir skaičiavimais, pagaliau nelengvai pasiekiami, ypatingai brangūs ir gal net neįperkami bei neįmanomi į(si)gyti.
Tai – Emocinės laisvės technika (EFT- Emotional Freedom Technique) pradžioje buvo sukurta kaip įrankis psichoterapeutams, kurie dirbo su sunkius išgyvenimus ir traumas patyrusiais pacientais, konkrečiai su Vietnamo karo dalyviais. Būtent ši metodika pasirodė itin veiksminga prieš neįveikiamas kitais metodais patirto siaubo ir išgyvenimų būsenas. Buvo stebimas giluminis pacientų gijimas, kuris ne tik vyko itin sparčiai, tačiau palietė ir kitas su šiais išgyvenimais susijusias ligas. Ji buvo sukurta 1990-1992 metais amerikiečių psichologo Roger’io Callahan’o, o ją patobulino ir visiems prieinamą padarė inžinierius ir alternatyviojo gydymo specialistas Gary‘is Craig’as.
Taip, ELT yra išties lengva, paprasta ir beveik be didelių pastangų įvaldoma metodika. Esmine kliūtimi, vis dėlto pareikalausiančia pastangų, gali tapti kritiškas protas ir vidinis balsas, bandantys priversti jų šeimininką lyg ir atsikvošėti bei išdidžiai sau pripažinti, kad pati ELT ir ją naudojant netrukus imami jausti pokyčiai yra didžiausia nesąmonė, šarlatanų apgaulė, užslėptas pavojus bei ypatinga grėsmė. Išgirdę šiuos ir panašius vertinimus, sklindančius iš vidaus, žmonės nebeklausia savęs, kokiais argumentais yra paremtas toks skepticizmas, ir suskuba išlikti tariamai išmintingi, protingi, orūs, viską žinantys ir patenkinti savimi, kuomet išties jie tiesiog pasirenka būti toje tamsoje, kurioje įpratę ir apsipratę tūnoti. Juk daug lengviau ignoruoti ar net išjuokti tai, kas neįprasta ir nauja.
 Kaip dauguma sensacingų atradimų, ši technika buvo atrasta atsitiktinai. R.Callahanas konsultavo moterį, turinčią vandens fobiją. Ji buvo užsiminusi, jog baimė pasireikšdavo kartu su nemaloniais pojūčiais pilvo srityje. R.Callahanas žinojo, kad žmogaus kūne yra energetiniai kanalai, dar vadinami meridianais, kurie veikia tam tikrus kūno organus ir emocijas. Jis taip pat žinojo, kad vienas meridiano, veikiančio skrandžio veiklą, taškas yra tiesiai po akimi. Tad psichologas tiesiog kurį laiką baksnojo tą tašką tikėdamasis, kad tai kaip nors paveiks nemalonius pojūčius ir baimę vandeniui. Po terapijos psichologas ir pacientė išėjo į lauką prie netoliese esančio tvenkinio patikrinti rezultatų. R.Callahano nuostabai ir didžiam klientės džiaugsmui, vandens fobija buvo dingusi! Moteris taškėsi vandeniu, o jos veide spindėjo plačiausia šypsena. Kartu dingo nemalonūs potyriai pilve. Pacientei daugiau nebereikėjo konsultacijų, o psichologas turėjo užuominų, kaip greitai ir efektyviai padėti savo klientams.
Taip buvo sukurta metodika, pagrįsta biologiškai aktyvių taškų veikimu. Apie šiuos taškus ir energetinius kanalus buvo žinoma iš akupunktūros, tad beliko šias žinias susieti su konkrečiomis emocijomis ir atrasti būdą veikti taškus paprastai, kad kiekvienas žmogus galėtų save gydyti.
Pirmosiose šios technikos gyvavimo stadijose EFT terapeutui reikėjo įsiminti beagles akupunktūrinių taškų ir žinoti, kurie meridianai yra susiję su tam tikromis emocijomis bei organų veikla. Todėl gydymas vis dar buvo sudėtingas, tačiau šią problemą išsprendė
G.Craigas. Jis sudėliojo taškus į seką, kurioje jie buvo išdėstyti taip, kad tam tikras taškas atitiko vieno meridiano pabaigą ir kito pradžią. Baksnojant taškus pagal šią seką buvo siunčiamas impulsas į visus kūno meridianus, taigi ir į visus organus bei emocijas.
Paciento gydimas R.Callahano metodu – kaip profesionalaus mechaniko darbas remontuojant automobilį: iš pradžių ieškoma gedimo, vėliau sugedusi dalis pakeičiama.
G.Craigo technika prilygsta visų automobilio detalių keitimui iš karto, neieškant kurioje vietoje yra gedimas. Tačiau gydant emocijas visų detalių keitimas nieko nekainuoja ir sutaupoma laiko, nes neieškoma gedimo vietos. Tačiau tai nereiškia, kad neieškoma problemos šaknų. Abiem atvejais, jei norime, kad EFT sėkmingai veiktų, reikia kuo konkrečiau nurodyti problemą, kurią norime išspręsti.
Emocinės laisvės technika (EFT)- tai tarytum adatinės terapijos- akupunktūros meridianuose priemonė, kuri gali padėti ten, kur dažnai jau niekas nebegali padėti. Pacientams buvo stebimas ilgai varginusio migrenos galvos skausmo pasitraukimas, alergijų ir kitų neįveikiamų ligų bei jų keliamų varginančių simptomų nykimas. Pasirodo, kad tai vyksta todėl, kad ši technika nukreipta į tas vietas, kurias medicina ignoravo- į energetinius meridianus bei juose esančius blokus. Energetinė žmogaus būklė, energijų tėkmė meridianais yra esminis žmogaus tiek fizinės, tiek emocinės savijautos pagrindas, o užstrigusi emociniame lygmenyje trauma, patirtis bei skausmingi išgyvenimai tampa įprastai medicinai neįveikiamu uždaviniu, žinoma kol patys medikai nepabando ir neįsitikina EFT efektyvumu. Turbūt todėl ši technika tampa vis labiau populiari ir plinta pasaulyje dideliu greičiu.
Kas leidžia pasiekti tokių įspūdingų rezultatų taip paprastai ir greitai? Išgyvenę emocinę traumą patenkame į emocijų - minčių kilpą. Neigiamos emocijos gimdo negatyvias mintis, o šios savo ruožtu sustiprina jas valdančią emociją. Todėl prislėgtiems žmonėms taip sunku pamatyti šviesą tunelio gale. Net ir panorėję negalime išsiveržti iš šios kilpos: pakanka net mažiausios užuominos, ir mes vėl nugrimztame į mus užvaldžiusias neigiamas emocijas. Manau, vis esame tai patyrę, ir ne kartą.
ELT tuo tarpu iš karto veikia abi kilpos puses. Emocijas pakeičiame baksnodami į tam tikras kūno vietas. Ten yra nervų rezginiai, kurie ir atsakingi už mūsų emocijas. Poveikis į tas vietas iš karto "išmuša" mus iš vyraujančios nuotaikos. Tai kažkas panašaus į kūno masažą - jei koja nejudri, nesunkiai suteiksite jai daugiau gyvumo ją pamankštindami. Todėl mėgstu sakyti, kad ELT - tai masažas emocijoms. Na, o susijusias mintis paveikiame vartodami tam tikrą specialią kalbą. Šios procedūros poveikis toks, tarsi išlipus iš duobės - jaučiame didelį palengvėjimą.
Technikos efektyvumą geriausiai iliustruoja tai, kad praėjus pusmečiui, nuo to laiko, kai R.Callahanas pradėjo ją taikyti savo pacientams, jis bankrutavo. Jo klientai taip greitai pasveikdavo, kad nebeliko eilių ir nuolatinių klientų. Psichologas juos išmokydavo susidoroti su viena problema, o pacientai, taikydami EFT namuose, sugebėdavo išspręsti ir visas kitas.
Mechaninis šios technikos pagrindas yra labai paprastas: tereikia žinoti taškų seką ir juos baksnoti. Tačiau didžiąją darbo dalį sudaro problemų priežasčių ieškojimas. Dėl to ši technika tokia efektyvi – ieškome priežasčių, o ne gydome simptomus. Metodo mokomasi orientuojantis į priemonės, leidžiančias atrasti, kodėl kamuoja viena ar kita problema. Kodėl,pavyzdžiui, jis jaučia baimę vienoje situacijoje, kurioje kitas jaučiasi visiškai laisvai. Kodėl vieną žmogų kankina nepasitikėjimas savo jėgomis, o kitas spindi pasitikėjimu. Kiekvienu atveju priežastys yra visiškai individualios, tačiau priėjimas prie problemos šaknų yra universalus. Naudodamiesi juo galime atsekti, nuo ko prasidėjo visos emocinės ir netgi fizinės problemos.
Emocijų priežasčių radimo metodai – tai emocinio intelekto žinios. Jas įsisavinęs žmogus pradeda pažinti save, tampa savo emocijų ekspertu ir tai jam padeda dirbant bet kuriuo metodu, nebūtinai pagal EFT.
Tikėtina, kad ELT atžvilgiu priešiškai nusiteikusių žmonių ne tik bus, bet jų skaičius nuolatos vis didės, kad tokiu naiviu būdu desperatiškai taptų identiškos apimties atsvara tai didėjančiai žmonijos daliai, kuri rado savy drąsos žengti į naujas mąstymo, suvokimo, pojūčių bei požiūrių erdves, didindama atotrūkį tarp savęs ir bet kokia kaina protingais norinčių išlikti tamsuolių, pasiryžusių iki paskutinio atodūsio kovoti už klaidingą suvokimą, kad trumparegiškas požiūris, priverstinis savęs ribojimas, žlugdanti vidinė tamsa, purvinos emocijos, atgrasus elgesys, skeptiškas mąstymas bei totalinis ir svariais argumentais neparemtas naujovių atmetimas yra tinkamiausia
būsena ir būklė.
ELT naudoti galima bet kur ir bet kada – namuose, darbe, kavinėje, parke, gatvėje ir pan. Jis trunka dažniausiai tik 1-2 minutes. Tai labai švelni ir natūrali gydymo technika. Čia nėra kontraindikacijų ir nemalonių šalutinių poveikių.
Metodas padeda "išvalyti” kūno atmintį nuo neigiamų prisiminimų ir negatyvių energijų, užstrigusių meridianų sistemoje streso metu. Padeda "išvalyti" kūną ir mintis nuo susikaupusio streso, įtampos, negatyvių gyvenimo patyrimų. Gali būti puiki atpalaiduojanti priemonė po sunkios darbo dienos.
ELT transformuoja energiją, mūsų energetinėje sistemoje iš neigiamos į teigiamą, padeda valdyti savo nuotaikas, emocijas, reakcijas ir požiūrį į gyvenimą. Kuo labiau "išvalote" iš savęs įvairius nemalonius prisiminimus, bei mintis tuo daugiau energijos jaučiate, nes sunkios emocijos jos nebeblokuoja.Kai išmokstama ELT pagalba susitvarkyti savo emocinė savijautą, kitas žingsnis  – pradėti naudoti šią metodiką fiziniams negalavimams spręsti. Galvos bei nugaros skausmai ir įtampos yra įveikiami per keliolika minučių malonaus masažo. Daugeliui akių regėjimas pasidaro aiškesnis, o kasdieninis stresas susilpnėja.
Be sunkaus emocinio „bagažo" būsite kur kas gyvybingesnis, optimistiškesnis ir, be abejo, laimingesnis. Jausitės kaip po gero masažo: ramesnis, lengvesnis, pailsėjęs. Svarbiausia, jog tai ne keletos valandų, o ilgalaikis poveikis.  Nereikia net sakyti, ELT padės sutaupyti daugybę pinigų. Kiek dabar išleidžiate vaistams, atsipalaidavimui nuo streso, alkoholiui ir t.t? Kiek laiko išvaistote, nes pratingite arba nesugebate savęs kontroliuoti?

"Sveiki.
Rašydamas šį atsiliepimą aš neįvardinsiu savęs, nes šįkart jis man tolygus viešam apsinuoginimui, o dėl to darosi nejauku, tačiau labai noriu, kad kilęs suvokimas neliktų akivaizdžiu fakto konstatavimu tik pačiam sau. Po Emocinės laisvės technkikos (E.L.T.) kursų netrukau suvokti, jog iki tol visą laiką gyvenau paties pasistatytoje ir įsirengtoje moralinio kalėjimo vienutėje, kurioje be jokios pagrįstos priežasties tūnojau it nuteistas iki gyvos galvos ir žvelgiau į aplinką pro vėlgi paties sau sukurtas grotas. O taip trokštamam išsilaisvinimui tereikia atsikratyti trumparegiško vertinimo, kad E.L.T. yra lyg gąsdinančio poveikio pašalinių intervencija į mūsų mąstymą, elgseną bei požiūrį, ir būti atviriems naudingoms naujovėms. Beje, šis man svarbus prisipažinimas nėra kvietimas diskusijai ar kritiškumu persismelkusiųjų asmenų priešgyniavimams.”
Energetiniai taškai.

Baksnojimo protokolai
EFT metu, mes baksnojame dviem pirštais energetinius taškus, garisiai arba mintyse tariame "atleidžiu” kiekviename iš taškų.
Keli frazių variantai, tikslesniam poveikiui (nors jais galima varijuoti patogiu kljentui stiliumi ir situacijos)
1-mas variantas:
•    sritis tarp antakių: „Aš atpalaiduoju ir paleidžiu liūdesį"
•    sritis viršutiniame akies kampe „ Aš atpalaiduoju ir paleidžiu visas baimes"
•    sritis po akim "Aš atpaliduoju ir paleidžiu visas emocines traumas”
•    sritis raktikaulio rajone "Aš atpaliduoju ir paleidžiu neužtikrintumą, bejėgiškumą”
•    apgaubiame rieša "Aš pilnai atpalaiduoju ir paleidžiu”
•    gilai įkvėpti ir iškvėpti "Taika (arba ramybė)”
2-tras variantas:
•    sritis tarp antakių: „Aš atpalaiduoju ir paleidžiu
•    sritis viršutiniame akies kampe „ Aš atpalaiduoju ir paleidžiu
•    sritis po akim "Aš atpaliduoju ir paleidžiu
•    sritis raktikaulio rajone "Aš atpaliduoju ir paleidžiu
•    apgaubiame rieša "Aš pilnai atpalaiduoju ir paleidžiu”
•    gilai įkvėpti ir iškvėpti "Taika (arba ramybė)”
Susitaikymo sąrašas
Bet kurios negatyvios mintys, jausmai ar emocijos, kurias jūs pastoviai išlaikote savyje, pasąmonės lygije, įtvirtina ir pritraukia dar daugiau panašaus negatyvo. Toks negatyvas, tarp kitko, griauna jūsų organizmą.
Jūsų gyvenimo įvykiai suformavo pas jus įpročius, kurie formuoja pas jus negatyvias emocijas, įsitikinimus, programas. Jei jų neišaiškinti ir nepakeisti, tai jūs nesąmoningai jas išlaikysite, praktikuosite ir pritrauksite į savo gyvenimą.
Susitaikymo sarašas leis jums grįžti į praeitį ir paskutinį kartą pajusti apmaudą, skausmą, o po to paleisti tai. Todėl tai daugiau nepasireikš jūsų gyvenime, kadangi jūs jau jų nebepritrauksite. Kad jūsų „sąrašas susitaikymo" bus paruoštas, būtina kiekviena atsiminimą, kiekvieną įvyki sąraše prabaksnoti, kol jūs pilnai jų nepaleisite.
Susitaikymo sąrašas:
 Jūsų gyvenimo istorija
Pradėkite nuo meto, kai jūs dar negimęs. Įrašykite aplinkybes šeimoje (remiantis kitų pasakojimai)
Įrašykite savo vaikystės, jaunystės įvykius, reikšmingus įvykius, santykius, kurie užsimezgė, santykius darbe ir namuose.
Atsiminimai
Emocinės traumos.
Negatyvūs ir jus neraminantys atsiminimai
Baimės- realios ar įsivaizduojamos (jai jūs galite jas atsiminti, vadinasi jos jumyse yra)
Stereotipai apie tai kas aš toks (tokia)
Tarpusavio santykiai : Meilė, Draugystė, Kaip jūs elgiatės savo ir kitų atžvilgiu, Kas jus neramina kutuose, kas juose nepatinka.
Skausmai ( kūnas – proto tarnas, skausmas tai „garsus" signalas, kurį mes asocijuojame su emociniais komponentais, prasidedančiais mintyse).
Sakant paprasčiau, „susitaikymo sąrašas" – tai viskas, su kuo gyvenime Jums reikia „sudaryti taiką".
Sudarant sąrašą, kiekvienam atsiminimui suteikite 2-4 žodžius ir šalia parašykite emocija ir jausmus, surištus su tuo. Nėra būtinumo smulkiai aprašyti kiekvieną atsiminimą.
Laimingų įvykių dienoraštis
Užbaigus sudaryti „Susitaikimų sąrašą", pradėkite formuoti pas save emocinį protingumą. Užveskite „Laimingų įvykių dienoraštį" ir bet kuriuo metu jauskitės gerai. Praktikuokite gyvenimo džiaugsmą.
Ar EFT yra šių laikų panacėja? Žinoma, ne. Yra ir daugiau efektyvių būdų, kurie leidžia pasiekti tą patį tikslą – emocinę laisvę. Pats paprasčiausias būdas – nuoširdi atgaila. Ne, tai ne ta atgaila mušantis sau į krūtinę, o atgaila, kai permąstome gyvenimą ir atrandame įvykius, mintis, kuriais sujaukėme savo harmoniją.
EFT, Sedona, TAT – tai metodikos, dar vadinamos psichologinės energetikos technikomis.
Tačiau jos nėra visagalės. Juk jei padarėme kažką negero, tarkime, pavogėme ir dėl to jaučiame kaltę, neužteks atsisėsti ir neutralizuoti kaltės jausmą. Vagystė sukelia pasekmių net jei vagis išvengia oficialaus teismo. Psichologinės energetikos technikos leidžia atlikti tik mechaninį darbą – neutralizuoti emocijas, tačiau kur kas svarbiau yra pažinti save ir
supančią aplinką.
Be fizinio pasaulio egzistuoja ir kitos jėgos – aukštesnės, mums paprastai neatsiveriančios. Gamtos, visatos, harmonijos dėsniai tik iš dalies aprašyti fizikos vadovėliuose. Dažnai jie yra mistifikuoti ir turi religinį atspalvį, tačiau tai esmės nekeičia – kad ir kokiu būdu jie būtų pateikti, vis tiek turi labai didelę įtaką mūsų gyvenimui, sveikatai, laimei, netgi tam, kas vadinama sėkme. Retkarčiais kiekvienas savo aplinkoje galime pastebėti pasireiškiant šiuos dėsnius.
Nesąžiningas žmogus galiausiai sulaukia atpildo, o teisingam ir doram pradeda sektis, jį supa mylimi žmonės, kurie jaučia dėkingumą ir meilę. Tokiais momentais supranti, jog viskas, ką turi padaryti, yra pažinti gamtos dėsnius ir jų laikytis, išlaikyti harmoniją su savimi ir aplinka. Supranti, jog gyvenimas iš esmės yra teisingas, o pasaulis – puiki vieta. Iš tokio požiūrio taško labai paprasta vertinti pasaulį ir savo veiksmus jame – tiesiog stebi, ar jiekuria harmoniją, ar ją griauna. Ar tavo veiksmai padeda kurti džiaugsmą, turtą, sėkmę, laimę, ar atvirkščiai – juos atima.
 Sugrąžinkite dėmesį į save, pradėkite žvelgti į save su meile ir atidumu. Tai yra labiau veiksmingas būdas, padėsiantis Jums pasiekti kur kas tolimesnių gyvenimo kokybės aukštumų. Nuoširdžiausiai linkiu Jums sėkmės savęs ir savo aplinkos pažinimo kelyje, kurio pabaigoje rasite emocine laisvę.

Peržiūrų: 10108 | Pridėjo: virgis | Reitingas: 4.8/9
Viso komentarų: 3
0  
1 PlejadieteLina   (16.03.2012 21:09) [medžiaga]
Taip, tiktai saves ir aplinkos pazinimo kelyje, ilgame Kelyje - mes rasime savo Laisve!

Skausmai, nelaimes, problemos, vargai, praradimai - visa tai Tobulejimo Kelyje reikia isgyventi! Nes toks yra procesas atgal i Kureja. MES VISKA TURIME PATIRTI. Tik tada mumyse dings emocijos, nebejausime izeidimu, skausmo, pykcio, neapykantos ir pan. Ir tik zmogus su viskuo pasiekes Taika, pats bus Harmonijoje ir Palaimoje.
...Skausma patirti Lemta kiekvienam zmogui. Juk ir geles prazysta tik tada, kai truksta jas gaubiantis apvalkalas. Ir negalima smerkti tu, kurie blogai pasielgia. Tai ju Kelias, tai ju Tobulejimas. Ir niekada NEGALIMA KALTINTI SAVES, - NIEKUO! Reikia sau atleisti, ir tas blogas energijas paleisti. ...Juk niekas negimsta be kancios! NE SESELIU, O SAULES SPINDULIU - REIKIA EITI PER GYVENIMA !!!

0  
2 redalert   (05.08.2012 10:37) [medžiaga]
Ir kodel as to anksciau neatradau book angel heart

0  
3 SarunasMazuolis.lt   (04.11.2012 15:30) [medžiaga]
Malonu, kad įdėta mano EFT demonstracija. Jei norite apmokymų/pagalbos su EFT ir kitomis dar stipresnėmis energetinės psichologijos technikomis, maloniai prašau kreiptis į mane. Pagarbiai, Šarūnas Mažuolis

Имя *:
Email *:
Код *:
Tinklapio meniu
Įėjimo forma
Paieška
Kalendorius
«  Kovas 2012  »
PRANTTRKETPENKTŠEŠTSEKM
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Užrašų arhyvas
Statistika

Tinkle viso: 2
Svečių: 2
Vartotojų: 0