Antradienis, 19.03.2024, 04:07
Sveikinu Jus Гость | RSS

ŠVIESOS KELIU

Pagrindinis » 2013 » Sausis » 16 » Žakas Fresko
19:49
Žakas Fresko

"Karas yra geriausias įrodymas, kad mes nesugebame įveikti tarpusavio skirtumų", – teigia socialinio ateities modelio „Veneros projektas” kūrėjas.

„Demokratija yra legalus žaidimas, tai išgalvotas žodis, kuriuo žmonės apgaunami ir priverčiami geranoriškai priimti esamas institucijas. Visos institucijos kaip susitarusios šaukia „Mes esame laisvi”. Iš tiesų tą sekundę, kai išgirsti žodį „laisvė” ar „demokratija” – saugokis, nes tikrai laisvoje šalyje niekam nereikia įrodinėti, kad ji laisva”, – sako Fresko.

Žakas Fresko – išradėjas, inžinierius-konstruktorius, architektas, filosofas.. Sunku ir išvardinti visas sritis, kuriomis jis domisi – jis pats sako, kad domisi viskuo ir viską nori tobulinti. Įdomu tai, kad šis unikalus žmogus, kaip ir L. Da Vinčis, yra savamokslis.

Jis gimė 1916 metais kovo 13 dieną Niujorke. Nuo pat mažens buvo žingeidus, smalsus, mėgo piešti ir buvo iš tų mokinių (jis mokėsi mokykloje iki 16 metų), kurie užduodavo netikėtus klausimus ir visada turėjo savo nuomonę.

 

Sunkus išgyvenimas Ž. Fresko buvo Didžioji depresija 1929-1939 metais. Būtent tuo metu jis pirmą kartą susimąstė – kodėl yra toks skurdas, o šalia – karai, korupcija ir valdžios abejingumas žmonių problemoms. Galbūt, sistema, pagal kurią gyvena visuomenė, paseno ir neišvengiamai veda į griūtį?..
Kurį laiką jis dirbo ir socialiniame centre – suteikė pagalbą alkoholikams, narkomanams ir vadinamiems sunkiems paaugliams. Tačiau labai greitai pamatė, koks bergždžias jo darbas: kol jis dirbo su vienu į bėdą pakliuvusiu žmogumi, sistema jau "pateikdavo” šimtus kitų.. 
Tuomet ir kilo mintis ieškoti problemų priežasčių, o ne kovoti su pasekmėmis. Taip prasidėjo gilesnės Ž. Fresko paieškos. Jo ilgamečių paieškų rezultatas – "Venus” projektas, kurį jis pradėjo vystyti maždaug 1975 metais.
Daug kas žavisi šiuo drąsiu ir kūrybingu žmogumi, o kiti jo idėjas vadina utopinėmis. Galbūt, nusivylimas ar tiesiog nuovargis nuo nesibaigiančių krizių verčia žmones abejoti, kad apskritai kažkas gali pasikeisti ir kad gali būti kitaip..


Tačiau Žakas Fresko teigia, kad jo siūloma sistema – ne utopija ir kad ji gali būti lengvai įgyvendinta. Kaip? Pirmiausia – keičiant žmonių sąmonę, suvokimą. Kokiu būdu? Lygiai taip pat, kaip dabar veikiama žmonių sąmonė per masines informavimo priemones.
Skirtumas tik tas, kad dabar žadinamos negatyvios žmonių savybės, yra meluojama ir manipuliuojama. Norint gerų pokyčių, reikia visuotinai iškelti naujas – humaniškas, vienijančias idėjas ir sistemingai jas įgyvendinti, t.y., aktyvuoti pozityvias savybes.
Žmonės "užprogramuoti” vystytis, evoliucionuoti, keistis. Žmonėms dabar labiausiai trūksta vienijančių tikslų ir siekių, todėl pamatę pirmuosius gerus bendros veiklos rezultatus, jie patys su entuziazmu imsis to, kas juos įkvepia ir sukuria bendrą gerovę.

Na, o kaip su senąja sistema, ką daryti su žmonėmis, kurių rankose didžioji dalis finansų ir resursų?

Žakas teigia, kad „nėra nei blogų, nei gerų žmonių, yra tik netinkamos ir nenormalios sąlygos, kuriose jie užaugo”. „Socialinė kaita negali prasidėti anksčiau už intelekto pokyčius”, – teigia Fresco komentuodamas dabartinę ekonominę krizę. „Viskas susiveda į žmonių kančias, ir kuo daugiau žmonių kenčia, tuo mažiau jie gerbia esamą valdžią. Jie pradeda dairytis kitomis kryptimis. O jeigu per daug žmonių dairosi kitomis kryptimis, valdžia kviečiasi kariuomenę ir policiją, kad tuos žmones suvaldytų, – tai vadinama fašizmu.”

Žakas Freska teigia, kad su sistema nieko nereikia daryti, ji ir taip dėsningai žlunga – tą matome visi. Dabar reikia turėti aiškų planą – ką daryti toliau. Jis ir siūlo vieną iš įgyvendinamų variantų. 

Palinkėčiau kritikams pirmiausia pasižiūrėti į save, ką jūs esate nuveikę visos žmonijos labui? Ką jūs esate pasiūlę, apart kritikos? Žinoma, teisti lengviausia - tai nekurti.

Prieš teisdamas kitą, apsiauk jo batus ir nueik jo kelią, išverk jo ašaras, pajusk jo skausmą.
Susidurk su kiekviena kliūtimi, su kuria jis susidūrė.
Ir tik po to sakyk jam, kad tu žinai, kaip jam teisingai gyventi.

Sakoma, kad žmogaus akys - tai sielos veidrodis, siūlau pasižiūrėkite į to žmogaus akis, komentarų manau nereikia...


Nesvarbu, pasieks tas projektas dienos šviesą ar bus žlugdomas, tokie žmonės tikrai nusipelno mūsų meilės ir didžiausios pagarbos. Lenkiu galvą prieš tokius žmones... 

Su didele pagarba ir meile


Peržiūrų: 10922 | Pridėjo: virgis | Reitingas: 5.0/1
Viso komentarų: 321 2 3 »
0  
1 spurgelis   (16.01.2013 20:14) [medžiaga]
Labai daug naudingų dalykų radau video praeitame straipsnyje. Aš jau senai kuriu,braižausi,renku medžiagą kaip pasidaryti vandens rezervuarą savomis rankomis su visa filtrų sistema,į kurį sueitų lietaus vanduo ir būtų naudojamas visoje buityje. Ir dar daug visokių mintelių,projekčiukų kuriu. Pradžioje sau pasidarysim,kai namus turėsim,o paskui dalinsimės konkrečia patirtimi su kaimynais ir visais besidominčiais.
Ačiū,Virgi,mane drąsina tokie žmonės kaip Žakas Fresko dirbti individualiai-dėl savęs,dėl visuomenės su pagarba Žemei. smile

0  
2 Doremi   (16.01.2013 20:46) [medžiaga]
jo, jo, spurgai, gali pradėt nuo mano namų:p 
ką čia norėjau pasakyt%) 
a, norėjau pasakyt, kad seniūnė mane išgrūdo padirbėti socialinės pagalbos centran su probleminėmis šeimomis, tai yra, paskaitas jiems skaityt
hmmmm, o taip gerai miegojau žiemos miegu,
gaila kad trumpai
braške, į skype prašau

0  
3 Klaudijus   (16.01.2013 20:48) [medžiaga]
butu gerai,kad sio tinklapio ikurejas virgis informuotu apie peter joseph sukurta dokumentini filma zeitgeist liet. laiko dvasia ,nes ten yra taipat naudingos informacijos kuri gali pagelbeti pakeisti mastyma,kaip padare mantikriausiai be to filmo i tolimesne gauta informacija buciau netaip regaves kaip dabar. tose trijose dalyse kaobama apie zmonijos problemas,apie zmones uz uzkulisiu apie dabar esama monetarine sistema kuri nuvede mus link vergoves pirmoje dalyje kalbamair ape rugsejo 11  mitus ir kas istikruju tai sukele t.t. viename is tu filmu pasirodo ir zakas fresko nuo tada manau jo zinomumas padidejo tentai ir puoselejimos jo idejos,esme tokia,kad ji verta visiems pamatytu,kad suprastum,kad viskas ne taip kaip mums sako ar moko.

0  
5 virgis   (16.01.2013 21:16) [medžiaga]
Filmų čia ir sraipsnių pridėta pakankamai, jei dar ne pastebėjai, tik spėk skaityti jaunuoli.

0  
4 im_studio   (16.01.2013 21:10) [medžiaga]
NE monetarine sistema yra blogybe, o taip kaip ji naudojama. Plaktukas ne kaltas kad yra plaktukas. Kaltas tas kuris vietoj states nama su juo zudo zmones wink
Siaip dar tik virskinu info per paskutines dienas sudeta...  sunkiai man dar tas Veneros  projektas atrodo. Gal del to, kad naujos sistemos nereikia, reikia tik nustoti kraipyti esama. Nes dabar ji nukrypusi nuo kurso.
P.S. sunku rasyti komentara kai raidziu beveik ekrane nesimato biggrin

0  
7 spurgelis   (16.01.2013 22:37) [medžiaga]
pasikeisk spalvą,arba dešiniam kampe paspausk tą [bb]

0  
9 virgis   (16.01.2013 22:51) [medžiaga]
Sistema ne plaktukas ir ji netinka,niekada ir nebus tinkama, nors kaip tų ją reformuok, vistiek liks išnaudojimas ir nelygybė, nes tik tam ji ir skirta

0  
6 virgis   (16.01.2013 21:25) [medžiaga]
Jūsų poreikis patenkintas, visas tris dalis įdėjau po straipsniu

0  
8 spurgelis   (16.01.2013 22:41) [medžiaga]
tai siūlyčiau tau,Klaudijau,pradėt šitam tinklapyje skaityt nuo pradžių straipsnius ir pamatysi,kad tai kuo tik dabar domiesi kituose šaltiniuose,čia jau Virgis buvo sudėjęs prieš pora metų ir seniau. tad jei daliniesi savo info,tai tik pačią šviežieną siūlyk arba sava patirtimi dalinkis.
beje,sveikas prisijungęs hello

0  
10 laume   (17.01.2013 19:34) [medžiaga]
sPURGELI= tu per sena, kad butum ja.A2iu tau.I svecius tu mane kviesi ir tos baraskes astuontaskes  neklausyk.

 Doremi tave saukia sleniai ir samanos
O jei rimtai,   kiek tinkleliu nuemiau nezinau, nes salo kojos, kai netingesiu parasysiu .Kiekvienam po 7777777 buckiu

0  
11 laume   (17.01.2013 19:37) [medžiaga]
GGGUJGTYLUFGDSD SPURGELIS TOLIAU VEDA

0  
31 spurgelis   (20.01.2013 19:27) [medžiaga]
O man savęs išsižadėt? Nesiruošiu...

0  
12 Almiasas   (18.01.2013 17:21) [medžiaga]
Na įdomios to Žako Fresko mintys ir projektai. Tačiau manau, kad jie taip ir liks utopijomis, kaip kad ir bene žinomiausia utopija John Lennon "Imagine". Tiesiog žmogus visada nori išsiskirti iš minios, nori turėti, jam reikia iššūkių, tam tikrų sukrėtimų. O kai visada viskas gerai, tai ilgainiui irgi atsibosta, žmogus atbunka, gerus dalykus priima kaip "savaime suprantama, kitaip būti ir negali", ir gerų dalykų vertė tampa praktiškai nuline.
Gal ir ne visai į temą, bet jei kas neskaitėte, yra visai įdomi, savotiška analizė apie Breiviką ir Norvegiją, rekomenduoju: http://www.versijos.com/publ/ideologija/liberastine_demokratija/kodel_breiviko_aukos_mire_nesipriesindamos_kaip_avys/2-1-0-639

Visiška gerovė, kaip kad norima pagal Žaką Fresko, manau visad bus tik utopija...

0  
13 jugnele   (18.01.2013 23:07) [medžiaga]
"Ar Jums neatrodo, kad tas Venus projektas savo esme yra tas pats "Naujos pasaulio tvarkos" arba orveliškas projektas. tiktai gerokai papudruotas, nugrimuotas?

Manau, nereikia čia didelio pastabumo ir proto suprasti. Žiūrėkime, ką siūlo Fresko:
- Pasaulio valdymas iš vieno valdymo centro; pasaulinę vyriausybę sudarys gabiausi , talentingiausi asmenys (meritokratija) (kas juos parinks? O gal tai bus ta pati dabartinė degeneratų šutvė?);
- Tai vyriausybei priklausys visi pasaulio resursai, ji juos ir skirstys žmonėms;
- Valdymas bus vykdomas iš vieno kompiuterinio smegenų centro, į kurį suplauks visa informacija, įskaitant ir informaciją apie visus žmones (čipavimas?).
- Žmonės gyvens ir dirbs uždaruose visiškai kompiuterizuotuose ateities miestuose, ATSKIRTI NUO GAMTOS, maitinsis ten pat miestuose aukštų technologijų pagalba paruoštu maistu (sintetiniu?) ir panašia kultūra.
Tai absoliučiai technokratinės civilicacijos modelis, kuriame žmonės taptų visiškais biorobotais, prarastų savo žmogiškumą... Ar aš klystu?"

0  
14 Klaudijus   (18.01.2013 23:25) [medžiaga]
nezinau ar domejaisi,bet jau apie mikrochemas zmonems jau senai yra suplanuota pavyzdziu amerikojedaigiau nei prie desimti metu yra mikrochemos gyvunams,naujasniuose puose jau yra jie o neuzilgo bus ir zmonems.yra jau kaikuriu seimu kurios savo noru jas igijo,yra reklmos,inetnetiniai puslappiai,kas zino koks ju tikslas tai zmones zinomas del to streikuoje.Esme tokia,kad pagal ju zodzius toje mikroschemoje bus ir pasa,kreditines kortelis ir t.t. busui nuolatos stebimas tai sako,kad sumazes pagrobimu,bet tai tikrai ne i gera,nes negalesi pasprukti nuolatos busi stebimas o jei ka pries juos darysi tai ta mikroschema tiesiog isjunks,beje si mikrochemas gales valdyti nervu sistemas ar kazka panasaus,o je atsisakysi jos ta nieko neturesi busi ismestas.Jie bandys taip padaryti,kad zmones ju paciu reikalaus...

1-10 11-20 21-26
Имя *:
Email *:
Код *:
Tinklapio meniu
Įėjimo forma
Paieška
Kalendorius
«  Sausis 2013  »
PRANTTRKETPENKTŠEŠTSEKM
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Užrašų arhyvas
Statistika

Tinkle viso: 1
Svečių: 1
Vartotojų: 0